De dokter en ik; het belang van een goede band

10 februari 2017

In de beginjaren van mijn colitis ulcerosa, rond de eeuwwisseling, was een bezoekje aan de specialist voor mij bijzaak. Tijdens die eerste opvlamming had ik betrekkelijk weinig last. Vooral geen tijd voor problemen ook, want alle aandacht ging naar onze vier kinderen die we binnen zeven jaar op de wereld zetten. De bezoekjes aan de MDL-specialist waren kort. Ik vertelde hoe het ging, hij zei wat moest gebeuren. En ik vond het helemaal prima zo.

Een mooi lijntje

Ten tijde van de tweede, langdurige opvlamming werden de consulten frequenter. Ik leerde mijn dokter beetje voor beetje kennen en waarderen. Hij schatte mij in op de manier waarop ik behandeld wilde worden. Niet zeuren maar doen, niet lullen maar poetsen. Hij kende de samenstelling van ons gezin en vroeg van tijd tot tijd ook hoe het eigenlijk met mijn man en kinderen ging. Het lijntje tussen de dokter en mij verstevigde. Niet te veel en niet te weinig, maar precies er tussenin. We legden een stevige fundering om mijn ziekteproces samen aan te gaan. De oudste drie zaten toen op school, ik had meer tijd om mij in mijn ziektebeeld te verdiepen, mee te denken en ik wílde het dus ook allemaal graag weten.

Samen op één lijn wat betreft de behandeling van colitis

Toen de opvlamming verergerde en ik weken achtereen in het ziekenhuis lag, werd eens te meer bewezen hoe belangrijk die stevige fundering tussen arts en patiënt was. Mijn dokter wist dat ik wilde meekijken tijdens colonoscopieën en respecteerde dat. Nadien overlegden we wat te doen. Kreeg ik complicaties van bepaalde medicatie, dan werd zonder pardon gezocht naar een alternatief. Als ik belde vanuit huis omdat het toch niet lekker ging, dan belde hij in no time terug en ontving hij mij hoogstpersoonlijk op de SEH. Hij was er als hij nodig was; nu ik doodziek was veel vaker dan gemiddeld, maar precies goed. Hij wist wat ik wilde en ik wist wat hij wilde. Maar vooral: ik wist dat hij wist wat ik wel en niet wilde.

Ik kreeg een grenzeloos vertrouwen in mijn dokter. Hij overlegde, maar hakte soms ook knopen door.
Wij hebben nooit lijnrecht tegenover elkaar gestaan. Zelfs de voor ons moeilijke beslissing die we continu voor ons uitschoven, de aanleg van een stoma, werd door hem gerespecteerd. Hij wist dat dát voor mij het grote zwaard van Damocles was. Totdat die ene operatie onontkoombaar was en hij zelf de knoop besloot door te hakken. De complicaties waren toen al te heftig. Dat slechtnieuwsgesprek was zelfs voor hem moeilijk, merkte ik, maar zijn (onze) behandelingsmogelijkheden liepen daar ten einde. Op dat moment was hij degene die de knoop doorhakte. En ik wist dat hij gelijk had.

Een nieuwe lijn; samen beslissen voert de boventoon

Deze man, die zestien jaar lang mijn dokter was, nam vorig jaar afscheid van zijn patiënten. Hij ging met pensioen. Het is niet makkelijk om als patiënt een lijn van zoveel vertrouwen en respect te moeten loslaten, maar we overlegden zelfs samen wie van zijn collega’s mijn nieuwe dokter zou moeten zijn. Daarmee sta ik weer aan het begin van een nieuwe lijn. Met losse eindjes tot dusver. En ook dat voelt goed. Ik ben namelijk al weer een hele poos klachtenvrij. Maar ik heb nu vooral, een dokter nieuwe stijl. Samen overleggen en samen beslissen voert bij hem de boventoon. En aangezien ik inmiddels aardig ben ingeburgerd in het onderwerp IBD is de tijd rijp om juist nu samen met hem die weg in te slaan. En dat dat goed komt, daar heb ik ook alle vertrouwen in!

 

—————————————————————————————-

Meer weten?

Als patiënt kun je een belangrijke rol spelen bij samen beslissen. Het is belangrijk om zelf de regie te houden over je behandeling, zodat je samen met je arts kunt bepalen wat het beste bij jouw situatie en dus bij jouw leven past. Een Keuzetool helpt je bijvoorbeeld na te denken over welke eigenschappen van je behandeling belangrijk voor jou zijn, zodat je goed voorbereid het gesprek met je zorgverlener aan kunt gaan. Probeer de tool hier.

Je verlaat nu de website www.wijhebbencolitis.nl om naar een andere website te gaan. Links naar andere sites worden aangeboden voor het gemak van de gebruiker. Takeda Nederland bv is niet verantwoordelijk voor de inhoud of verdere links op deze sites. Wees je ervan bewust dat deze andere websites mogelijk eigen standaardvoorwaarden en een eigen privacybeleid hebben waar Takeda Nederland bv niet voor verantwoordelijk is.
Klik op OK om verder te gaan of klik op TERUG om terug te gaan naar de pagina die je als laatste bekeken hebt.