Even opladen…tips om met vermoeidheid om te gaan

Veel mensen met colitis ulcerosa hebben last van vermoeidheid.1,2 Vooral tijdens een opvlamming kan vermoeidheid veel impact hebben op je dagelijkse leven. Maar ook als de ziekte rustig is, kun jeminder energie hebben dan gezonde personen. We vroegen de ‘Wij hebben IBD Community’ hoe zij hiermee omgaan.*

Lief voor jezelf zijn

De belangrijkste tip diewe voor je hebben: wees een beetje lief voor jezelf. Acceptatie is het sleutelwoord om het optimale uit je leven met colitiste halen. Als je je ziekte accepteert en je erbij neerlegt dat vermoeidheid erbij hoort, ben je geneigd positiever in het leven testaan. Je zult dan meer het gevoel hebben dat je nog steeds de dingen kunt doen die je leuk vindt, ook al is het in mindere mate.

Rustmomenten

Je lichaam geeft niet voor niks allerlei signalen af. Het zijn waarschuwingen die ervoor waken dat je niet over je grenzengaat. Voel je je moe? Luister dan naar je lichaam en ga naar bed. Probeer sowieso minimaal 8 uur per nacht te slapen. Je kunt een ritme voor jezelf creëren door elke dag op tijd naar bed te gaan en misschien ook een middagdutje te doen.

Verder is het belangrijk dat je voldoende rustmomenten voor jezelf inplant; niet alleen op een dag, maar gedurende de hele week. De IBD-weekplanner IBD-weekplanner Verdeel je energie over de week door de IBD-weekplanner te gebruiken Lees meer kan hierbij helpen.Door een week planner te gebruiken, krijg je een goed overzicht van je geplande activiteiten. Je kunt daardoor makkelijk zien of het misschien beter is om het niet te laat te maken op dat ene feestje of om een afspraak te verplaatsen.

Prioriteiten

Soms plannen we zoveel activiteiten op een dag dat we niet weten waarmee we moeten beginnen. Vraag jezelf af of alle activiteiten die op je to-do-lijst staan ook echt noodzakelijk zijn. Welke activiteiten wil je echt doen omdat je hier gelukkig van wordt of omdat ze nu eenmaal moeten? En welke activiteiten kosten alleen maar energie? Schrap deze meteen van je lijstje. Zo, dat ruimt lekker op!

Frisse lucht

 
Blijf niet binnen zitten, maar ga lekker naar buiten. Daglicht is goed voor je slaapritme en frisse lucht zorgt voor een opgewekt gevoel. Door buiten een wandeling te maken, zorg je er ook voor dat je voldoende beweging krijgt. Voel je je goed? Misschien kun je wel een andere sport doen, zoals hardlopen, fietsen of paardrijden. Bewegen is niet alleen goed voor je spijsvertering, het zorgt er ook voor dat je je hoofd even leeg kunt maken. En vaak krijg je er zelfs energie van!

Wat moet je vooral niet doen?

Nuben je vast ook nieuwsgierignaar de dingen die je juist niet moet doen. Het volgende kun je volgens onze IBD Community beter achterwege laten:

  • Niet naar je lichaam luisteren en je vermoeidheid negeren –de consequentie is vaak dat je je op een later moment alleen maar slechter voelt. Is dat het waard?
  • Overcompenseren op de momenten dat je je goed voelt –als je je goed voelt, heb je snel de neiging om teveel te willen. Niet zo gek, want nu kan het tenminste. Toch kun je het ook op deze dagen beter niet te bont maken.
  • Teveel naar anderen luisteren –je omgeving bedoelt het vast goed, maar jij kent je lichaam het beste. Laat je dus vooral niet overhalen om dingen te doen die niet goed voelen.
  • Laat in de avond nog eten –dit kan tot rusteloze nachten leiden die energie slurpen.
  • Te veel activiteiten plannen –je kunt er stress van krijgen als je zo’n volle agenda hebt of als je last-minute toch een activiteit moet afzeggen. Ook houd je zo onvoldoende rustmomenten over.

 

Quotes van de IBD Community

De ene dag zit ik vol met energie en de volgende dag is van de bed of bank af komen nog te veel gevraagd. Onbegrijpelijk voor je omgeving die de vorige dagnog een energiek persoon zagen.
Robert

Sporten doe ik regelmatig in de zin van hardlopen. Dit geeft mij juist energie. In periodes van opvlammingen doe ik het op een rustiger tempo en iets minder lang. Maar voor mij is het een uitlaatklep.
Yinxsha

Wanneer de vermoeidheid je echt parten speelt, maak je niet sterker dan je bent.Durf een sociale verplichting af te zeggen en vroeger te vertrekken dan anders.
Delphine9

Ik sta elke dag op en doe bij mijzelf een battery check; hoe staan we ervoor? Net zoals een accu van een smartphone check ik mijn eigen batterij.
Raeckerlin

 

*Over de IBD Community

De ‘Wij hebben IBD Community’ is een besloten groep voor IBD-patiënten. In deze onlinecommunity kunnen zij meedenken over oplossingen voor situaties waar ze als patiënttegenaan lopen, zoals vermoeidheid, voeding of gevolgen voor studie of werk.


Referenties
1. Romberg-Camps MJ, Bol Y,Dagnelie PC, et al. Fatigue and health-related quality of life ininflammatory bowel disease: results from a population-based study in the Netherlands:the IBD-South Limburg cohort. Inflamm Bowel Dis, 2010 Dec;16(12):2137-47.
2. Graff LA, Vincent N, Walker JR, et al. A population-based study of fatigue and sleepdifficulties in inflammatory bowel disease. Inflamm Bowel Dis, 2011 Sep;17(9):1882-9.

 

Je verlaat nu de website www.wijhebbencolitis.nl om naar een andere website te gaan. Links naar andere sites worden aangeboden voor het gemak van de gebruiker. Takeda Nederland bv is niet verantwoordelijk voor de inhoud of verdere links op deze sites. Wees je ervan bewust dat deze andere websites mogelijk eigen standaardvoorwaarden en een eigen privacybeleid hebben waar Takeda Nederland bv niet voor verantwoordelijk is.
Klik op OK om verder te gaan of klik op TERUG om terug te gaan naar de pagina die je als laatste bekeken hebt.

    

Je verlaat nu de website www.wijhebbencolitis.nl om naar een andere website te gaan. Links naar andere sites worden aangeboden voor het gemak van de gebruiker. Takeda Nederland bv is niet verantwoordelijk voor de inhoud of verdere links op deze sites. Wees je ervan bewust dat deze andere websites mogelijk eigen standaardvoorwaarden en een eigen privacybeleid hebben waar Takeda Nederland bv niet voor verantwoordelijk is.
Klik op OK om verder te gaan of klik op TERUG om terug te gaan naar de pagina die je als laatste bekeken hebt.