Het spijsverteringskanaal zorgt ervoor dat het voedsel dat we eten zo wordt verwerkt dat het lichaam de stoffen die het nodig heeft opneemt. De overgebleven stoffen verlaten het lichaam weer (via de ontlasting). De darmen zijn het laatste deel van het spijsverteringkanaal en zijn te verdelen in de dunne en de dikke darm. De dunne darm neemt vooral voedingsstoffen op. In de dikke darm wordt o.a. het water uit de voedselresten opgenomen.
Wil je weten hoe je spijsverteringskanaal werkt? Onderstaande video geeft op een versimpelde manier uitleg over hoe het voedsel in je lichaam wordt verwerkt.
Chronische darmontsteking
Bij colitis ulcerosa begint de ontsteking meestal in het laatste deel van de dikke darm, de endeldarm . Het slijmvlies dat zich aan de binnenkant van de darm bevindt, raakt ontstoken waardoor er zweren ontstaan. Kenmerkend bij colitis ulcerosa is dat de ontstekingen altijd aaneengesloten zijn en alleen in de dikke darm voorkomen. Dit in tegenstelling tot de ziekte van Crohn waarbij gezonde en ontstoken delen van de dikke darm elkaar afwisselen en de dunne darm ook ontstoken kan zijn.
De ontwikkeling van de ziekte is per persoon erg verschillend. De één krijgt bijvoorbeeld om het jaar een periode waarin de klachten vaker en heviger opspelen (een zogenoemde opvlamming) terwijl de ander bijvoorbeeld jarenlang vrijwel geen klachten heeft.